Kto netúži niekedy sa len tak zabaliť na gauči do teplej deky, vziať do ruky dobrú knižku, zapáliť sviečku a k tomu si dať lahodný teplý nápoj na zahriatie. K dokonalej chvíli už snáď chýba len poletujúci sneh za oknom. Ten žiaľ zariadiť nevieme, ale za to Vám prinášame recept na vskutku lahodný a liečivý nápoj. A nie hocaký, vyskúšajte recept na „Magickú horúcu čokoládu“. Verte, že po inej už nesiahnete.
Toto je horúca čokoláda, ktorá v sebe ukrýva mix liečivých rastlín a korenín. Nie je to horúca čokoláda plná rafinovaného cukru, lacného mlieka či lacných tukov. Túto skvelú horúcu čokoládu si môžete zarobiť s akýmkoľvek obľúbeným mliekom – či už rastlinným alebo živočíšnym. V oboch prípadoch chutí priam famózne.
Čo všetko je na tejto čokoláde také skvelé? Okrem toho, že jej chuť je priam návyková, prináša nám kopu zdravotných benefitov. Zmes na prípravu „Magickej horúcej čokolády“ je pripravená zo samých „superpotravín“ – surového Kakaového prášku, Lucumy, Maca prášku a zmesi korenín.
Surový Kakaový prášok, je na rozdiel od bežný konvenčných kakaových práškov vyrobený čisto z kakaových bôbov bez pridania akýchkoľvek iných prísad. Ide o kakao v jeho čistej podobe. Vďaka tomu, že nie je upravované pri vysokých teplotách, uchováva si všetky vitamíny, minerály a anti-oxidanty. Okrem toho je známe, že kakao pôsobí ako afrodiziakum, napomáha zlepšovať náladu a lepšie zvládať stres.
Lucuma – Peruánske ovocie nazývané aj ako „Zlato Inkov“ (inak Lucume veľmi pristane kombinácia práve s Kakaom). Ako Lucuma chutí? Predstavte si chuť manga, jemného karamelu, javorového sirupu a sladkých zemiakov dokopy – to je Lucuma. Znie to priam pôžitkársky nie? Okrem toho, že Lucuma je festivalom chutí, má tiež zdravotné benefity. Pre nás ľudí je prirodzené, že v jedle vyhľadávame sladkú chuť. Vzhľadom k tomu, že Lucuma má nízky glykemický index, je to skvelý spôsob ako dodať telu sladké bez nutnosti konzumovať rafinovaný cukor, umelé sladidlá či kopu glukózy a fruktózy. Lucuma je skvelá ako alternatívne, zdravé sladidlo (dokonca aj pre diabetikov). Lucuma v recepte na Magickú horúcu čokoládu, dodá nápoju dostatočnú sladkosť a nie je nutné si nápoj ďalej dosládzať či už medom alebo javorovým sirupom.
Okrem toho, vďaka Lucume doprajeme nášmu organizmu množstvo zinku ( ten je prospešný pre podporu reprodukčného zdravia a plodnosti u žien i u mužov), vit. B3 (niacín) a množstvo beta-karoténu. Dokonca v niektorých výskumoch robených v USA sa uvádza, že Lucuma nie len že napomáha k lepšiemu hojeniu rán a regenerácii tkanív, ale má tiež protizápalové účinky, napomáha v boji proti starnutiu a prispieva k zdravej pokožke. To všetko vďaka obsahu beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Ten v našom tele napomáha k regenerácii a rastu nových buniek, viditeľne zlepšuje tón pleti a redukuje jemné vrásky.
Maca – rovnako ako Lucuma, je prastará peruánska plodina. Už v starovekej ríši Inkov ju považovali za plodinu, ktorá napomáha zlepšiť fyzický i psychický výkon človeka. Maca nám napomáha k lepšiemu zvládaniu stresu a k lepšej funkcii kognitívnych schopností. Okrem toho má tiež priaznivý vplyv na mužské i ženské sexuálne zdravie a hormonálny systém.
Kardamón – toto korenie má tiež veľký význam a určite sa do zmesi na horúcu čokoládu oplatí pridať. V tomto úžasnom, aromatickom korení nájdeme množstvo vitamínov a minerálov. Okrem toho však kardamón napomáha pri odkysľovaní organizmu, podporuje trávenie, napomáha pri problémoch s pálením záhy a podporuje funkciu obličiek a pečene.
Škorica – podobne ako kardamón nám napomáha zlepšovať trávenie a ešte k tomu zahrieva náš organizmus a pôsobí preventívne proti nachladnutiu.
Nech sa páči recept “Mix na magickú horúcu čokoládu“
Na suchú zmes potrebujeme:
6 pl Provitality Raw Cacao prášku
2 pl Provitality Lucuma prášku
1 ½ čl mletej škorice
1 čl mletého kardamónu
½ čl čistého vanilkové prášku (alebo zrnká z jedného čerstvého vanilkového lusku)
¼ čl kvalitnej soli (himalájska, morská)
Všetky suroviny spolu dôkladne zmiešame. Skladujeme v sklenenom uzatvárateľnom pohári.
Na prípravu Magickej horúcej čokolády použijeme 1 až 2 polievkové lyžice zmesi na 2 – 2,5 dcl mlieka (na výber máte mlieko podľa vlastnej chute – či už rastlinné alebo živočíšne). Mlieko zohrejte na požadovanú teplotu a zalejte ním zmes na prípravu čokolády. Dobre rozmiešajte, aby nevznikli hrudky. Ak sa Vám čokoláda zdá málo sladká, môžete si ju dosladiť medom, javorovým sirupom či kokosovým cukrom.