Obdobie cukety je výzvou pre každú gazdinú nezakotviť v stereotype. Akože, ak sa mám priznať, mne by nevadilo žiť na cuketových plackách:) Ale všetci dobre vieme, že pestrosť stravy je základom dlhodobého zotrvania v zdravom životnom štýle. Objavil sa u nás tento koláčik, vláčny ako obláčik:) Nie je to s ním žiadna jednorázovka, konečne chutí všetkým jeden druh koláča:) Repete už bolo niekoľkokrát:) Cuketa v ňom vôbec nie je cítiť, dodáva len príjemnú vlhkosť. Namiesto kakaa som na hnedé sfarbenie použila extra tmavý karob a prášok z huby Reishi. Mám rada tento štýl koláčov- všetko spolu zmiešamev jednej mise. Žiadny výbuch, špinavé mixéry a podobne:) Jeho variabilita je silno príťažlivá – raz ho môžeme potrieť džemom, druhýkrát poliať čokoládou, potom naň nasypať pomleté orechy….
Vyskúšala som pridať do cesta mak, chia aj vlašské orechy- vždy bol neodolateľný!:)
Žiadna pevná vôľa, ide sa spotrebovávať cuketa. Ide sa piecť!:)
Potrebujeme:
3 hrnčeky múky (zmes celozrnnej špaldovej, špaldovej polohrubej, jačmennej, a pohánkovej múky)
3 stredné cukety
3 vajcia
3PL extra tmavého karobu (karob môžete nahradiť aj Provitality RAW Cacaoom)
½ hrnčeka oleja
1 – 1 ½ hrnčeka trstinového cukru
4ČL vínneho kameňa
¼ ČL sódy
+ niečo navrch – džem, čokoláda, pomleté orechy, kokos….
Ako na to:
Do väčšej misy nastrúhame najemno cuketu. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Vlhkosť cukety a oleja postačia na spojenie celej masy, vznikne nám hustejšie cesto. Veľký hlboký plech vymastíme olejom a vysypeme krupicou či otrubami. Cesto nalejeme do plechu a dáme piecť na 30 minút do vyhriatej rúry na 170´C. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Navrch dáme podľa vlastnej chuti a možnosti kuchyne čokoládu, džem a podobne.
Hodí sa na sladké raňajky, malý snack, i večerné pomaškrtenie s pohárom teplého mlieka:)
Recept pripravila Chuť od Naty.