Gaštany – podľa archeológov ich poznali už v dobe bronzovej. Tak to keď prežili doteraz, asi na nich niečo bude:) Okrem životodarnej energie, ktorú ponúkajú, majú v sebe toľko vitamínu C, ako majú citróny (bohužiaľ, tepelnou úpravou sa však stráca). Okrem stálejšieho vitamínu B a E nám dodajú aj vitamín K a mnoho minerálov. Ich konzumáciou podporujeme srdce, krvný obeh a čistíme si pečeň. Okrem toho, viete, že obsahujú málo tuku? A nemajú lepok, takže aj celiatici môžu holdovať tejto pochúťke bez výčitiek:) Vyskúšajte ich použiť napríklad do dezertov. Táto Gaštanová torta je naozaj lahodnej chuti s bohatou nutričnou hodnou.
Potrebujeme:
Na korpus potrebujeme:
3 vajcia
4PL Provitality kokosového cukru (prípadne trstinový cukor)
4PL celozrnnej špaldovej múky
40g rozpusteného masla
330g pomixovaných gaštanov
2ČL vínneho kameňa
Na plnku potrebujeme:
250g mascarpone
2PL domácej nutelly
Ako na to:
Čerstve gaštany narežeme do krížika a dáme piecť alebo variť, po vychladnutí ich pomixujeme a môžme použiť do korpusu.
Vajcia vyšľaháme v mise s cukrom. V druhej mise zmiešame gaštany, múku, vínny kameň a Provitality prášky. Sypké suroviny zmiešame s vajíčkami a prilejeme aj maslo. Premiešame, aby sa všetko dobre spojilo.
Tortovú formu s priemerom 18cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom. Cesto nalejeme do pripravenej formy a dáme piecť do rozohriatej rúre na 180´C. Pečieme 25-30 minút, špajdľový test nám ukáže, kedy je správne prepečený:) Korpus necháme vychladnúť na mriežke.
Na plnku si zmiešame mascarpone s nutelou a vytvoríme neodolateľný krém:) Množstvo nutelly si môžeme upraviť podľa svojej chuti.
Korpus rozrežieme na dve alebo tri časti, volíme si podľa seba (ja som rozrezala dvakrát, teda som mala tri koprusy) Krémom naplníme korpus, necháme si aj na pokrytie vrchu.Zostavenú tortu necháme zachladiť v chladničke.
Dobrú chuť!
Za recept ďakujeme Naty.