Čo sa stane s Vaším telom, ak budete jesť jednu lyžičku kurkumy denne? Účinky kurkumy sú vskutku zázračné. Už také malé množstvo udržuje zápal, toxíny a bolesť na uzde.
V Indii bola kurkuma používaná a korunovaná za „kráľovnú všetkých korenín“ pred viac ako 2500 rokmi. Hoci spočiatku bola využívaná hlavne ako prírodné farbivo, postupne v priebehu storočí, vyšiel najavo jej skutočný potenciál – jej liečivé účinky
Kurkuma je známa pre svoje protizápalové, antibakteriálne, detoxikačné a omladzujúce vlastnosti. Nedávne štúdie tiež ukázali, že táto vzácna rastlina môže napomáhať aj pri ochoreniach ako je Alzheimerova choroba či dokonca rakovina.
Tu je 7 hlavných účinkov kurkumy na ľudské zdravie. Sme si istí, že po prečítaní tohto článku zaradíte toto zázračné korenie do svojho každodenného jedálnička.
1. PRIRODZENE BOJUJE SO ZÁPALMI
Chronický zápal je považovaný za vinníka mnohých našich moderných chorôb. Bolo zistené, že Kurkumín, účinná látka obsiahnutá v kurkume, je silná protizápalová zlúčenina, ktorá sa rovná, alebo dokonca jej účinok je vyšší, ako u mnohých protizápalových liekov, ktoré sú bežne dostupné na trhu. (1)
2. CHRÁNI NÁŠ MOZOG
Kognitívne poruchy, ako je napríklad demencia a Alzheimerova choroba, sú často spájané so zníženou hladinou jedného druhu rastového hormónu, označovaného ako mozgový neurotofický faktor (BDNF). Vedci však zistili, že kurkumín dokáže priaznivo ovplyvňovať hladinu tohto hormónu a predchádzať tak mnohým mozgovým ochoreniam, či znižovaniu mozgovej funkcie z dôsledku starnutia. (2)
3. ZNIŽUJE RIZIKO VZNIKU RAKOVINY
Kurkumín obsiahnutý v kurkume je silným antioxidantom a napomáha predchádzať poškodzovaniu buniek. Aj vďaka tomu je kurkuma považovaná za jednu z najsilnejších prírodných protirakovinových látok. Viaceré štúdie ukázali, že môže napomáhať pri zabraňovaní rastu rakovinových buniek a aj ich ďalšiemu deleniu. Cenná je jej vlastnosť neutralizovať kmeňové rakovinové bunky, ktoré sú najviac odolné pri chemoterapii či ožarovaní a sú považované za hlavnú príčinu návratu tejto zákernej choroby po jej prvotnom ústupe. (3)
4. ZLEPŠUJE TRÁVENIE
Pravidelná konzumácia kurkumy napomáha k zlepšeniu trávenia. Konzumácia kurkumy na dennej báze stimuluje žlčník, znižuje nadúvanie a plynatosť, a zabraňuje zápalu tráviaceho traktu.
Pokiaľ však už trpíte ochorením žlčníka, kurkumu radšej neužívajte denne, aby sa zabránilo nadmernej stimulácii – tá by mohla situáciu zhoršiť. (4)
5. CHRÁNI SRDCE
V štúdiách bolo preukázané, že kurkumín napomáha znížiť hladinu LDL cholesterolu, prečisťuje cievy a tepny, a napomáha v zabraňovaní tvorbe krvných zrazenín. (5)
6. ZMIERŇUJE PRÍZNAKY ARTRITÍDY
Vzhľadom na protizápalové vlastnosti kurkumy sa predpokladá, že je účinná pri zmierňovaní príznakov artritídy. Niektorí užívatelia dokonca tvrdia, že účinky kurkumínu sú lepšie ako účinky niektorých voľne dostupných prípravkov na trhu, a to bez vedľajších účinkov. (6)
V štúdii zverejnenej v US National Library of Medicine a National Institutes of Health, bolo uvedené, že pacientom, ktorým doplnili kurkumu do stravy, bolo zistené „zníženie bolestivosti“ a rovnako tak aj znížená „aktivita ochorenia“ v porovnaní s pacientami, ktorým kurkuma nebola podávaná.
7. SPOMAĽUJE STARNUTIE A PODPORUJE DLHOVEKOSŤ
Kurkuma je účinná pri neutralizovaní aktivity voľných radikálov a potláča zápaly. Tieto dva faktory sú považované za hlavnú príčinu poškodzovania DNA a starnutia buniek. Okrem toho kurkuma chráni naše srdce a pôsobí protirakovinovo. Tým pádom nás chráni od najväčších zabijakov tejto doby, a to samozrejme prispieva k dlhovekosti. (7)
Týchto 7 benefitov je len špičkou ľadovca toho, čo kurkuma môže pre vás a vaše zdravie urobiť. Neváhajte a pridajte ju do svojho bežného jedálnička ešte dnes. Pre zlepšenie celkového zdravia, stačí pridať 1 lyžičku kurkumy denne do obľúbeného smoothie, džúsu, polievky, ryže, cestovín či omáčok. Taktiež si môžete pripraviť tradičný ajurvédsky nápoj „Zlaté mlieko“
Samotný kurkumín naše telo nedokáže naplno vstrebať. Existuje ale niekoľko možností, aby ste silu kurkumínu mohli využiť naplno. Tipy ako zvýšiť jeho vstrebateľnosť v našom organizme až o 2000% nájdete TU.
Zdroje:
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
- http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.137…
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18462866
- https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/turmeri…
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19233493
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780
- http://www.immunityageing.com/content/7/1/1